آهن در انواع گوشت، تخم مرغ، حبوبات، غلات، برخی از سبزیها و به مقدار کمی در لبنیات یافت می شود که درصورت مصرف همزمان فرآوردهای گیاهی و حیوانی جذب آن زیاد میشود.
“مریم جوادی”در گفت وگو با ایرنا :خوراک لوبیا و عدس از غذاهای مفید دیگری است که اگر با آب لیمو مصرف شوند، آهن خوبی را به بدن میرسانند.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: بطورکلی دو نوع آهن در طبیعت وجود دارد که نوع اول آن حیوانی و نوع دوم آن نباتی میباشد و برای جذب، نیاز به عوامل کمککننده نظیر ویتامین C، پروتین و لاکتوز شیر دارد.
جوادی با بیان این مطلب که چربی، فیتات ، فسفات و اگزالات جذب آهن را کم می کنند، افزود: از آنجایی که بطور کلی جذب آهن غذا کم میباشد، باید برای پیشگیری از کمبود آن به نحوه تغذیه و کنترل عوامل کاهش یا افزایشدهنده جذب آن توجه کرد.
این کارشناس تاکیدکرد: آهن درسنین کودکی، رشد، نوجوانی، بارداری و شیردهی باید به مقدار کافی مصرف شود تا برای این گروه ها ایجاد مشکل نکند.
جوادی خاطرنشان کرد:درصورت تخلیه منابع آهن بدن، علایم کمبود آهن از جمله کم خونی، رنگ پریدگی، کاهش توان جسمی و ذهنی، افزایش موارد ابتلا به بیماری ها به دلیل کاهش توان ایمنی بدن رخ میدهد.
وی اظهار داشت : کمبود آهن در سنین کودکی موجب کاهش توان کودک در انجام تکالیف و یادگیری و سبب کاهش رشد کودک میشود.
جوادی ادامه داد: همچنین کمبود آهن در بارداری علاوه بر خطراتی که برای مادر ایجاد میکند، سبب سقط جنین یا تولد نوزاد نارس میشود.
این کارشناس تغدیه درپایان افزود: مصرف نابجای آهن مکمل یا طبخ غذا در ظروف آهنی میتواند سبب مسمومیت با آهن شود.
منبع: مریم جوادی - خبرگزاری ایرنا