مواد لازم:
گندم پوست کنده جهت سبز کردن 1 کيلو
آرد گندم 4 کيلو
طريقه سبز کردن گندم:
گندم را تميز کرده، بشوييد و با آب سرد خيس کنيد. 2 روز اين کار را انجام دهيد و در اين مدت 2تا 3 بار آب آن را عوض کنيد. بعد از 2 روز، گندم ها نوک زده يعنی جوانهء كوچكي مي زند. بعد آن را در صافی بريزيد تا آب آن گرفته شود. گندم ها را داخل دستمال نازکی که خيس شده ريخته و سطح آن را صاف کنيد و درون سينی قرار دهيد. در صورتی که برای سبز شدن آن عجله داشته باشيد می توانيد سينی گندم را در جای نسبتاً گرمی قرار دهيد (نزديک شوفاژ يا بخاری). هر روز يکی دو بار کمی آب روی پارچه و گندم بپاشيد. فقط مواظب باشيد آب، گندم را مرطوب كند؛ زيرا اگر آب اضافي زير گندم جمع شود باعث ترش شدن آن می شود. وقتی گندم ريشه کرد آن را در ظرف مناسبی پهن كنيد، و فقط پارچه مرطوبي روی گندم بکشيد و باز روزی يکی دو بار روی آن آب بپاشيد تا گندم ها ساقه پيدا کند و کمی بلند شود. زماني که گندم ها ساقه نقره ای پيدا کرد برای مصرف سمنو آماده است.
در مدت سبز کردن گندم به 3 نکته بسيار مهم دقت کنيد:
- آب دادن زيادی به سمنو باعث ترش شدن آن مي شود و دقيقاً ترشی آن به سمنو منتقل شده و به هيچ وجه از بين نمی رود.
- همين طور اگر گندم شما کپک زد، از استفادهء آن برای سمنو خودداری کنيد؛ چون به هيچ وجه اين طعم از بين نخواهد رفت.
- در ضمن اگر ساقهء نقره اي گندم بيش از حد بلند و سبز شود، باعث تلخ شدن سمنو خواهد شد.
طرز تهيه سمنو:
گندم های نقره ای شده را چرخ کنيد و درون ظرف بزرگی بريزيد. روی آن را آب بريزيد و خوب مخلوط کنيد و بعد از صافی رد کنيد. تفالهء مانده را بين دو دست گرفته، خوب فشار دهيد تا عصارهء آن گرفته شود. (آبی که روی گندم ها می ريزيد نبايد کم باشد) آرد را در ظرف مناسبی ريخته، شيره گندم را به تدريج روی آن بريزيد و مرتب هم بزنيد تا کاملاًصاف و رقيق شود. دقت كنيد مايه كاملاً رقيق باشد.
بعد ظرف را روی آتش گذاشته و مرتب هم بزنيد تا مواد جوش آمده و غليظ شود.
هنگام پخت، بايد سمنو را دائماً هم زد تا ته نگيرد و گلوله نشود. آن قدر بايد هم زد و حرارت داد تا آب آن کاملاً تبخير شده و مايه به شکل حلوا درآيد. در اين زمان است که سمنو سرخ می شود و بدون آنکه روغن يا شکر به آن اضافه كنيم، شيره گندم به طور طبيعی شيرينی و چربی لازم را پيدا مي كند. بعد از مدتی تفت دادن سمنو متوجه خواهيد شد که کاملاً آب آن تبخير شده و طوری چربی از خود پس خواهد داد که مانند حلوا از ظرف جدا شده و کاملاً درون ظرف می غلتد. در اين زمان است که مقداری آب به تدريج داخل آن می ريزيم و هم می زنيم تا گلوله ای باقي نماند و صاف و يکنواخت شود. سپس می گذاريم آهسته بجوشد و گاهی هم می زنيم تا غليظ شود و غلظت آن مانند کاچی شود.
درآخر کار مي توانيد مقداری پسته يا بادام و يا فندق با پوست چوبی داخل سمنو بريزيد. در صورت تمايل در آخر کار می توانيد با شعله کم سمنو را دم کنيد.
منبع: hashpazi.ir